Blog

Hijyen Eğitimi Nedir? Kimler, Nereden Almalıdır?

Resim

Hijyen sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak adımlar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü olarak tanımlanır. Hijyen eğitimi genellikle küçük yaşlarda anne, baba, aile bireyleri veya öğretmenler tarafından öğretilen temizlik uygulamaları ile başlar. Günlük kişisel kurallar dışında bazı iş kollarında özel hijyen eğitimi ve uygulamaları gereklidir. Bu iş kolları Bakanlık tarafından yayınlanan “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği “ ile ele alınmıştır.

 

Yönetmelik gıda üretim, perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimlerinin planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibi, işleten ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esaslara da yer vermektedir.

 

Hijyen eğitimi kimler için gereklidir?

 

Hijyen eğitimi zorunluluğu olan iş kollarına Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nde;

 

     - Gıda üretim ve perakende iş yerleri,

     - İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri,

     - Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler,

     - Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler,

     - Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları,

 

şeklinde yer verilmiştir.

 

Ayrıca satışı yapılmasa bile, işyerlerinde yemekhane, çay ocağı ve mutfak gibi alanlarda çalışanların da hijyen eğitimi almaları zorunludur.

 

Eğitim içeriği, iş kolunun yapısına uygun olarak halk sağlığı açısından risk oluşturan virüs, bakteri, mantar ve diğer enfeksiyon etkenleri, nasıl bulaşma olabileceği, hastalık belirtileri ve korunmak için alınacak tedbirler ihtiva edecek şekilde olmalıdır.

 

Hijyen eğitimi nerelerden alınır?

 

Hijyen eğitimi ve sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adıyla faaliyet gösteren eğitim kurumları tarafından verilir. Verilen eğitim sekiz saatten az olmaz; sunum, video ve gerekiyorsa uygulamalarla desteklenir.

 

Hijyen eğitim belgesi kaç yıl geçerlidir?

 

Eğitimin tamamına katılan ve sınavında başarı elde eden katılımcı sertifika alma hakkı kazanır ve hizmet verilen süre boyunca sertifika geçerliliğini korur.

X